luni, 13 octombrie 2014

De ce si cum trebuie sa consumam cerealele integrale ?

Ovaz, grau, porumb, orez… consumam multe cereale dar cel mai adesea le consumam rafinate. Dar atunci cand sunt integrale vin cu cele mai multe beneficii pentru sanatate.

Stiai ca cerealele integrale te ajuta sa reduci riscurile aparitiei unor boli cardiovasculare, expunerea la anumite tipuri de cancer gastro-intestinal, riscul aparitiei unor tipuri de doiabet si te ajuta si la controlarea greutatii?

Ce inseamna o cereala integrala? Fiecare bob de cererala este constituit din trei parti distincte. Partea care inveleste boaaba, care este bogata in fibre, partea interioara a bobului, care este bogata in fibre si “corpul sau”. Termenul de cereala integrala inseamna ca aceste trei parti ale cerealei au fost pastrate.

Cateva exemple de cereale integrale:

- graul integral.

- ovazul integral sau fulgii de ovaz.

- faina integrala de porumb.

- secara integrala.

- orezul salbatic.

- quinoa.

- mei.

Cum pot fi recunoscute cerealele integrale? In general, acetse cereale integrale pot fi recunoscute datorita mentiunii de integrale care apare pe ambalaj.

Cerealele integrale au numeroase virtuti pentru sanatate. Sunt bogate in fibre, deci pot sa favorizeze tranzitul intestinal. Pot contribui si la reglarea nivelului de cholesterol. Sunt in general slabe in lipide si bogate in glucide complexe. Sunt ideale deci pentru a te pastra in forma, evitand astfel tot tipul de ronataieli.

Cerealele integrale sunt si o sursa foarte buna de proteine, deci le poti alterna cu carnea pe care uneori o consumam in cantitati foarte mari.

De unde vin proprietatile lor? Atunci cand sunt rafinate, cerealele isi pierd din vitamine si din minerale. Acestea se afla in partea exterioara a boabei. Vitaminele B, E zincul, cuprul, fierul, magneziul, fosforul, anitoxidantii, sunt deci toti prezenti in painea integrala dar nu si in painea alba.

Efectele lor asupra sanatatii.

- diminueaza riscul aparitiei unor afectiuni cardiace.

- diminueaza riscul aparitiei diabetului de tip 2.

- nu mai exista riscul sa te ingrasi.

- previn si aparitia unor boli gastro-intestinale.

Cum se pot consuma cerealel integrale?

Cerealele nu isi pierd din proprietati atunci cand le prepari. Si exista o multitudine de cereale pe piata deci trebuie sa profiti cat mai mult de ele. Le poti consuma sub forma de tarate, de faina, de boabe sau de fulgi. Nu ezita sa incluzi in meniul tau zilnic orezul salbatic, quiona, cereala minune, orezul salbatic sau graul integral.

Hrisca se poate consuma sub forma de galete- prajituri. Poti prepara si biscuti sau un crumble cu ovaz, o supa cu orz sau si o prajitura cu faina de mei.

Pentru a profita din plin de toate beneficiile lor, ar trebui sa consumi macar trei portii de cereale integrale pe zi. Ce inseamna insa o portie de cereale integrale?

- 120 de grame de orez brun preparat sau orice alt tip de cerele, pastele integrale fierte sau cerealele calde de exemplu.

- 30 de grame de paste nepreparate, orez brun sau alte titpuri de cereale integrale.

- o felie de paine 100% integrala.

Este de ajuns daca inlocuiesti cativa feculenti rafinati cu cateva cereale integrale.


Read more

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu